OBILOVINY, které nesmí chybět v žádné spíži!
V minulosti lidé neznali a ani netušily, jaké důležité látky obiloviny
obsahují. V podstatě se dá říci, že vnímali pozitivní účinek na
organismus a také to, že konzumací obilovin zabrání pocitu hladu. Obiloviny vždy tvořily a v podstatě tvoří stále, základ naší potravy.
Dodávají nám energii, sílu, vlákninu, minerály i vitamíny.
Já bych Vám ráda touto formou představila asi nejběžnější obiloviny, které by rozhodně neměli chybět v žádné spíži. Níže zmíněné obiloviny se dají běžně koupit ve zdravých výživách a u nás, u zdraveho-zobani.cz samozřejmě také nechybí.
1. AMARANT
nebo také LASKAVEC - bezlepková (nepravá) obilovina
Amarant obsahuje více proteinu než běžné obiloviny, také více vlákniny a minerálů.
Pro vyšší obsah kvalitních bílkovin a vitamínů je velmi vyhledávaný u sportovců, je také vhodný při léčbě vysokého cholesterolu, pro cukrovkáře, pro lidé s alergií na lepek nebo pro všechny, kteří mají problémy se špatným trávením.
Amarant můžete koupit ve formě zrna, mouky ale třeba také oleje, který se ze zrn amarantu lisuje za studena a je často používán nejen v kuchyni, ale i v kosmetice.
Využití amarantu je různé, hodí se jako příloha, zavářka do polévky, do kaší i nákypů, do studených salátů. Mouku je vhodné přidávat postupně k moukám, se kterými již máte zkušenosti. Nejdříve zkuste nahradit čtvrtinu, pak půlku...atd.
2. BULGUR
nebo také CELOZRNNÁ PŘEDVAŘENÁ PŠENICE
Bulgur je velmi podobný rýži, tudíž ho můžete využít tak, jak jste zvyklí právě u ní. Příloha, rizoto, nákypy, zavářka do polévky, atd...
Bulgur obsahuje
bílkoviny, vlákninu, vitamíny (hlavně vitamín A a B), kyselinu
listovou, spoustu minerálů (hořčík, vápník, fosfor nebo
draslík), dále v bulguru najdeme Omega 3 a Omega 6 mastné
kyseliny.
Bulgur podporuje správné trávení, je lehčeji stravitelný než pšenice, pomáhá udržovat stejnou hladinu cukru v krvi, čímž je vhodný i při redukčních dietách, kdy nevyvolává rozkolísáním hladiny cukru v krvi a tím pocit hladu.
3. JÁHLY
nebo také LOUPANÉ PROSO - bezlepková obilovina
Jáhly jsou
vyloupaná zrníčka prosa, které známe určitě všichni. Slupka
prosa je pro lidský organismus těžko stravitelná a proto se
konzumují pouze vyloupaná zrníčka (malé kuličky).
Jáhly jsou
obilovina, která je pro lidský organismu velmi prospěšná, např. podporuje imunitu lidského organismu. Je to obilnina zásaditá,
čili odkyseluje žaludek, zlepšuje trávení, podporuje krvetvorbu
a je také velmi vhodný v těhotenství, kdy pomáhá zajistit
zdravý vývoj plodu.
Jáhly dokáží pomoci i s detoxikací a obsahují velkou řadu vitamínů a minerálů. Vitamíny hlavně řady B, A, K nebo E. Z minerálů mají největší zastoupení fosfor, magnézium a draslík, dále tu najdeme železo, mangan, sodik a další...
4. KAMUT
to je ODRŮDA PŠENICE
I přesto, že kamut
je obilovina, která obsahuje lepek, se často stává, že celiakům
tato obilovina nezpůsobuje žádné obtíže.
Kamut je opět velmi
vhodný na podporu obranyschopnosti, umí dodat energii a podporuje
dobrou náladu. Může být i pomocníkem při detoxikaci organismu a
velkou výhodou této obiloviny je to, že pomáhá odkyselovat tělo.
Obsahuje sacharidy, bílkoviny i vlákninu, z minerálních látek
hlavně fosfor, magnézium a vápník, pak také železo, mangan,
sodík a další. Z vitamínů může kamut nabídnout vitamín B1,
B2, A, E nebo vitamín K.
Použití je v podstatě stejné jako u rýže - na slané i sladké pokrmy, jako příloha či skvělé rizoto ať už s masem, tak třeba i s houbami.
5. KUS-KUS
nebo také COUS-COUS
Kuskus v podstatě
není obilnina, ale těstovina, která se vyrábí hlavně ze pšenice
nebo třeba kukuřice. Kuskus je ale většinou zařazován mezi
obilniny a tak ho v této kategorii můžeme ponechat i my.
Kuskus
koupíme v podstatě ve dvou variantách a to buď klasický s bílé
pšenice nebo celozrnný, který si díky slupce, které zůstalo na
zrnu pšenice udržuje vyšší hodnoty vlákniny i minerálních
látek.
Kuskus je velmi oblíben a to nejen pro svojí chuť a
využití, ale také pro velmi snadnou přípravu. Zrníčka stačí
ochutit solí, zakápnout kvalitním olivovým oleje a zalít horkou
vodou, pak už jen pár minut počkat, načechrat vidličkou a kuskus
je hotov. Využijeme ho jako přílohu, do salátů, polévek, na
slané i sladké nákypy...
Kuskus obsahuje minerální látky např. fosfor, vápník, hořčík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, dále pak vitamíny B3, K a E, kyselinu listovou a lutein. Kuskus upravuje trávení, podporuje pravidelnou stolici, pročišťuje tlusté střevo a jeho konzumace je vhodná i při hubnutí, kdy se velmi pomaluje uvolňuje a déle zasytí, normalizuje hladinu cukru v krvi.
6. POHANKA
aneb ZÁSOBÁRNA RUTINU - bezlepková obilovina
Pohanka je snad
nejvíce zdravá obilovina, kterou můžeme nabídnout. Má velmi
pozitivní vlastnosti na organismus a je k dostání v mnoha
podobách. Ať už jako loupané či neloupané zrno, krupice, mouka
celozrnná i mouka tzv. "čistá", ale velice blahodárně na náš
organismus působí třeba i pohankový čaj, nebo odvar ze slupek
pohanky, který je výborný pro obklady na křečové žíly.
V
pohance najdeme třeba hořčík, draslík, fosfor, mangan, sodík,
vitamíny řady B a další a další.
Pohanka nabízí nejrůznější pozitivní vlastnosti - např.: udržuje pevnost a pružnost cév, posiluje svalstvo, podporuje nervový systém, odkyseluje organismus, pozitivně ovlivňuje i cholesterol a krevní tlak. Takto bychom mohli pokračovat dál a dál....zkrátka pohanka je malý zázrak, který navíc mohou konzumovat i celiaci, protože se jedná o přírodní bezlepkovou potravinu.
7. QUINOA
nebo také DENNÍ CHLÉB INKŮ - bezlepková obilovina
Quinoa (Merlík čilský) je u nás
poměrně novou obilovinou, pro někoho ještě stále neobjevenou.
Vězte, že v Jižní Americe quinou znali už před více než 3000
lety před Kristem.
Jedná se o velmi zdravou obilninu, která může
našemu organismu pomoci jen a jen pozitivně.
Je bezlepková, vhodná
tedy i pro malé děti a celiaky, podporuje trávení (je zásaditá,
takže nepřekyseluje organismus), díky své energetické hodnotě
vhodná i při hubnutí, detoxikuje tělo, prevence rakoviny tlustého
střeva a kardiovaskulárních onemocnění, snižuje cholesterol a
krevní tlak, podporuje tvorbu svalové hmoty, zklidňuje nervový
systém, pročišťuje a podporuje trávení a vyprazdňování a
dokonce i eliminuje migrény.
Obsahuje celou řadu minerálů - horčík, fosfor, draslík, vápník, sodík, atd., z vitamínů hlavně vitamín E, vitamín B6 a B2 nebo A, kyselinu listovou. Využití jako kus-kus - na slano i na sladko, na nákypy, kaše, přílohy či do polévek.
8. ŠPALDA
aneb NEŠLECHTĚNÁ PŠENICE
Špalda je velmi
blízký příbuzný dnešní pšenice, jen s tím rozdílem, že
obsahuje více minerálních látek, vlákniny a vitamínů.
Je také
lehčeji stravitelná a podporuje naše zdraví. Podporuje imunitní
systém, podporuje tvorbu a pevnost kostí, vlasů a nehtů, upravuje
cholesterol a krevní tlak a působí jako prevence
kardiovaskulárních chorob.
Obsahuje fosfor, draslík, mangan nebo
sodík a vitamíny B3, B6 nebo E, dále pak i kyselinu listovou.
Špaldu můžete koupit jako zrna nebo jako mouku, prodává se jak
celozrnná, po které je určitě dobré sáhnout, nebo špaldová
mouka tzv. "vyčištěná", tedy bílá.
Zrna špaldy se dají použít jako příloha k omáčkám či zeleninovým směsím, můžete je zpracovat i formou rizota. Mouky používáme všude tam, kde používáme tradiční pšeničnou mouku. Získáte tak jídlo, které obsahuje více minerálů, vlákniny a vitamínů.