OBILOVINY, které nesmí chybět v žádné spíži!

31.05.2017

V minulosti lidé neznali a ani netušily, jaké důležité látky obiloviny obsahují. V podstatě se dá říci, že vnímali pozitivní účinek na organismus a také to, že konzumací obilovin zabrání pocitu hladu. Obiloviny vždy tvořily a v podstatě tvoří stále, základ naší potravy. Dodávají nám energii, sílu, vlákninu, minerály i vitamíny.

Já bych Vám ráda touto formou představila asi nejběžnější obiloviny, které by rozhodně neměli chybět v žádné spíži. Níže zmíněné obiloviny se dají běžně koupit ve zdravých výživách a u nás, u zdraveho-zobani.cz samozřejmě také nechybí.

1. AMARANT

nebo také LASKAVEC - bezlepková (nepravá) obilovina

Amarant obsahuje více proteinu než běžné obiloviny, také více vlákniny a minerálů.

Pro vyšší obsah kvalitních bílkovin a vitamínů je velmi vyhledávaný u sportovců, je také vhodný při léčbě vysokého cholesterolu, pro cukrovkáře, pro lidé s alergií na lepek nebo pro všechny, kteří mají problémy se špatným trávením.

Amarant můžete koupit ve formě zrna, mouky ale třeba také oleje, který se ze zrn amarantu lisuje za studena a je často používán nejen v kuchyni, ale i v kosmetice.

Využití amarantu je různé, hodí se jako příloha, zavářka do polévky, do kaší i nákypů, do studených salátů. Mouku je vhodné přidávat postupně k moukám, se kterými již máte zkušenosti. Nejdříve zkuste nahradit čtvrtinu, pak půlku...atd.

2. BULGUR

nebo také CELOZRNNÁ PŘEDVAŘENÁ PŠENICE

Bulgur je velmi podobný rýži, tudíž ho můžete využít tak, jak jste zvyklí právě u ní. Příloha, rizoto, nákypy, zavářka do polévky, atd...

Bulgur obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamíny (hlavně vitamín A a B), kyselinu listovou, spoustu minerálů (hořčík, vápník, fosfor nebo draslík), dále v bulguru najdeme Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny.

Bulgur podporuje správné trávení, je lehčeji stravitelný než pšenice, pomáhá udržovat stejnou hladinu cukru v krvi, čímž je vhodný i při redukčních dietách, kdy nevyvolává rozkolísáním hladiny cukru v krvi a tím pocit hladu.

3. JÁHLY

nebo také LOUPANÉ PROSO - bezlepková obilovina

Jáhly jsou vyloupaná zrníčka prosa, které známe určitě všichni. Slupka prosa je pro lidský organismus těžko stravitelná a proto se konzumují pouze vyloupaná zrníčka (malé kuličky).

Jáhly jsou obilovina, která je pro lidský organismu velmi prospěšná, např. podporuje imunitu lidského organismu. Je to obilnina zásaditá, čili odkyseluje žaludek, zlepšuje trávení, podporuje krvetvorbu a je také velmi vhodný v těhotenství, kdy pomáhá zajistit zdravý vývoj plodu.

Jáhly dokáží pomoci i s detoxikací a obsahují velkou řadu vitamínů a minerálů. Vitamíny hlavně řady B, A, K nebo E. Z minerálů mají největší zastoupení fosfor, magnézium a draslík, dále tu najdeme železo, mangan, sodik a další...

4. KAMUT

to je ODRŮDA PŠENICE

I přesto, že kamut je obilovina, která obsahuje lepek, se často stává, že celiakům tato obilovina nezpůsobuje žádné obtíže.

Kamut je opět velmi vhodný na podporu obranyschopnosti, umí dodat energii a podporuje dobrou náladu. Může být i pomocníkem při detoxikaci organismu a velkou výhodou této obiloviny je to, že pomáhá odkyselovat tělo.

Obsahuje sacharidy, bílkoviny i vlákninu, z minerálních látek hlavně fosfor, magnézium a vápník, pak také železo, mangan, sodík a další. Z vitamínů může kamut nabídnout vitamín B1, B2, A, E nebo vitamín K.

Použití je v podstatě stejné jako u rýže - na slané i sladké pokrmy, jako příloha či skvělé rizoto ať už s masem, tak třeba i s houbami.

5. KUS-KUS

nebo také COUS-COUS

Kuskus v podstatě není obilnina, ale těstovina, která se vyrábí hlavně ze pšenice nebo třeba kukuřice. Kuskus je ale většinou zařazován mezi obilniny a tak ho v této kategorii můžeme ponechat i my.

Kuskus koupíme v podstatě ve dvou variantách a to buď klasický s bílé pšenice nebo celozrnný, který si díky slupce, které zůstalo na zrnu pšenice udržuje vyšší hodnoty vlákniny i minerálních látek.

Kuskus je velmi oblíben a to nejen pro svojí chuť a využití, ale také pro velmi snadnou přípravu. Zrníčka stačí ochutit solí, zakápnout kvalitním olivovým oleje a zalít horkou vodou, pak už jen pár minut počkat, načechrat vidličkou a kuskus je hotov. Využijeme ho jako přílohu, do salátů, polévek, na slané i sladké nákypy...

Kuskus obsahuje minerální látky např. fosfor, vápník, hořčík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, dále pak vitamíny B3, K a E, kyselinu listovou a lutein. Kuskus upravuje trávení, podporuje pravidelnou stolici, pročišťuje tlusté střevo a jeho konzumace je vhodná i při hubnutí, kdy se velmi pomaluje uvolňuje a déle zasytí, normalizuje hladinu cukru v krvi.

6. POHANKA

aneb ZÁSOBÁRNA RUTINU  - bezlepková obilovina

Pohanka je snad nejvíce zdravá obilovina, kterou můžeme nabídnout. Má velmi pozitivní vlastnosti na organismus a je k dostání v mnoha podobách. Ať už jako loupané či neloupané zrno, krupice, mouka celozrnná i mouka tzv. "čistá", ale velice blahodárně na náš organismus působí třeba i pohankový čaj, nebo odvar ze slupek pohanky, který je výborný pro obklady na křečové žíly.

V pohance najdeme třeba hořčík, draslík, fosfor, mangan, sodík, vitamíny řady B a další a další.

Pohanka nabízí nejrůznější pozitivní vlastnosti - např.: udržuje pevnost a pružnost cév, posiluje svalstvo, podporuje nervový systém, odkyseluje organismus, pozitivně ovlivňuje i cholesterol a krevní tlak. Takto bychom mohli pokračovat dál a dál....zkrátka pohanka je malý zázrak, který navíc mohou konzumovat i celiaci, protože se jedná o přírodní bezlepkovou potravinu.

7. QUINOA

nebo také DENNÍ CHLÉB INKŮ - bezlepková obilovina

Quinoa (Merlík čilský) je u nás poměrně novou obilovinou, pro někoho ještě stále neobjevenou. Vězte, že v Jižní Americe quinou znali už před více než 3000 lety před Kristem.

Jedná se o velmi zdravou obilninu, která může našemu organismu pomoci jen a jen pozitivně.

Je bezlepková, vhodná tedy i pro malé děti a celiaky, podporuje trávení (je zásaditá, takže nepřekyseluje organismus), díky své energetické hodnotě vhodná i při hubnutí, detoxikuje tělo, prevence rakoviny tlustého střeva a kardiovaskulárních onemocnění, snižuje cholesterol a krevní tlak, podporuje tvorbu svalové hmoty, zklidňuje nervový systém, pročišťuje a podporuje trávení a vyprazdňování a dokonce i eliminuje migrény.

Obsahuje celou řadu minerálů - horčík, fosfor, draslík, vápník, sodík, atd., z vitamínů hlavně vitamín E, vitamín B6 a B2 nebo A, kyselinu listovou. Využití jako kus-kus - na slano i na sladko, na nákypy, kaše, přílohy či do polévek.

8. ŠPALDA

aneb NEŠLECHTĚNÁ PŠENICE

Špalda je velmi blízký příbuzný dnešní pšenice, jen s tím rozdílem, že obsahuje více minerálních látek, vlákniny a vitamínů.

Je také lehčeji stravitelná a podporuje naše zdraví. Podporuje imunitní systém, podporuje tvorbu a pevnost kostí, vlasů a nehtů, upravuje cholesterol a krevní tlak a působí jako prevence kardiovaskulárních chorob.

Obsahuje fosfor, draslík, mangan nebo sodík a vitamíny B3, B6 nebo E, dále pak i kyselinu listovou.

Špaldu můžete koupit jako zrna nebo jako mouku, prodává se jak celozrnná, po které je určitě dobré sáhnout, nebo špaldová mouka tzv. "vyčištěná", tedy bílá.

Zrna špaldy se dají použít jako příloha k omáčkám či zeleninovým směsím, můžete je zpracovat i formou rizota. Mouky používáme všude tam, kde používáme tradiční pšeničnou mouku. Získáte tak jídlo, které obsahuje více minerálů, vlákniny a vitamínů.