KLÍČÍŠ? KLÍČÍM. KLÍČÍME!

22.05.2017

...ANEB, NAKLÍČIT SE DÁ TÉMĚŘ VŠE...

Čerstvé klíčky! Křupavé, voňavé a někdy i docela štiplavé. Čerstvé klíčky dokáží udělat i z takového chleba s máslem nevšední gurmánský zážitek! A právě klíčky a klíčení nejrůznějších semínek, luštěnin či obilovin se stává v tomto možná už skoro letním období hlavním tématem u zdraveho-zobani.cz.

Klíčení semínek, luštěnin či obilovin není žádnou novinkou. Již před stovkami let nakličovali semínka naši předci a čerpali z nich, hlavně v zimním období, potřebné živiny a vitamíny. Nakličovat semínka můžeme v podstatě kdykoli, ale nejvíce prospěšné nám jsou klíčky určitě v zimním a jarním období. Po zimě pro nás představují obrovský přísun nové energie.

Klíčení semínek přitom není žádná věda, chce to jen znát a následně si vyzkoušet, za jakých podmínek je dobré to či ono semínko zkusit probudit. Každé semínko v suchém stavu, tak jak ho koupíme vlastně spí a jeho ponořením do vody či navlhčením ho můžeme pořádně "nastartovat", tedy probudit k životu. Ve chvíli "nastartování" se pak se semínkem začnou dít velké věci a obrovskou rychlostí v něm začne růst "nový život" i množství vitamínů, minerálů a enzymů. A právě v tuto chvíli se z obyčejného semínka, obiloviny či luštěniny stává tzv. "vitamínová bomba"! Z vitamínů najdeme v klíčcích hlavně vitamíny A, B, C a velmi cenný vitamín E, rostlinné hormony, biolavonoidy, minerály (zejména vápník, hořčík, draslík) a další užitečné látky.

Jak ale začít klíčit? Je to opravdu velmi jednoduché a základem je pořídit si nějaké nakličovadlo. Těch je na trhu velká řada, většinou se dají pořídit za cca 300Kč, ale někteří "nakličovači" si umí poradit i bez těchto misek - třeba klíčením na vatě, v zavařovačkách či PET lahvích. Já osobně dávám přednost nakličovací misce, která je velmi snadná na obsluhu, je v podstatě bezúdržbová a svým uzpůsobením zajišťuje čistotu, dostatečnou cirkulaci vody i vzduchu.

Pokud tedy vyřešíme problém v čem budeme klíčit, už nám zbývá jen rozhodnout se co budeme klíčit. Pro začátek můžete vyzkoušet skvělé Klíčivé mixy od Sonnentoru, kde jsou namíchány semínka, které jsou velmi oblíbené. Najdete tam čočku, pískavici řecké seno, hořčičné semínko nebo třeba ředkev. Vyzkoušet ale můžete celou řadu semínek, obilovin či luštěnin. Často se klíčí ředkvička nebo řeřicha, vojtěška či hořčice, z obilovin nejčastěji žito a oves a z luštěnin např. mungo a adzuki fazolky, zelená čočka nebo třeba cizrna.

Co je důležité u semínek, je určitě jejich kvalita. Nikdy na klíčení do misek nekupujte a nepoužívejte zahrádkářská semena, která bývají velmi často chemicky ošetřena.

A teď už k samotnému klíčení. Každá semínka před samotným klíčením dobře propereme a zbavíme všech nečistot, které tam nepatří. Dalším krokem je namáčení semínek. Ideálně semínka máčíme v převařené vodě alespoň 6 hodin u menších semínek, u luštěnin jako jsou čočka, mungo či cizrna to bývá většinou až 12 hodin. Existují i semínka, která se ovšem máčet vůbec nemusejí nebo jen velmi krátkou dobu - např. řeřicha či pohanka. Tyto informace najdete většinou na samotném balení semínek nebo na internetu, kde je řada rad a poučení, jak klíčení zvládnout na jedničku. Po namáčení opět semínka řádně propláchneme a přendáme do klíčící misky, kde zpravidla proplachujeme semínka minimálně 2x denně, ideálně opět převařenou nebo alespoň odstátou vodou. Po naklíčení, což trvá zpravidla 2 dny, ale opět se to liší dle druhu, klíčky vyndáme, opět propláchneme a klíčky jsou připravené ke konzumaci. Klíčky můžeme skladovat v chladničce v uzavřené nádobce nejdéle tak týden. Pak klíčky zpravidla zhořknou a již nejsou dobré.

Poslední věc, kterou je dobré zmínit je to, zda je vhodné klíčit na světle či ve tmě. Většinou se udává, že klíčky jsou chutnější, pokud klíčí cca 2 dny ve tmě a před konzumací je dáme tak na 1 den na denní světlo. Tyto klíčky bývají křehčí a krásně křupají.

Konzumovat klíčky můžeme syrové, ideální jsou na čerstvý chléb s máslem, ale i do salátů a nejrůznějších pomazánek. Ozvláštní určitě i takové těstoviny nebo rizoto nebo třeba polévku, kterou můžeme klíčky ozdobit při servírování. Klíčky můžeme i tepelně zpracovávat třeba do slaných těst, polévek či nejrůznějších karbanátků. Tady ovšem musíme počítat s tím, že jejich výživová hodnota tepelnou úpravou výrazně klesá.

Tak co, začnete klíčit i Vy?

Pokud ano, pak budu velmi ráda, když se o své zkušenosti, úspěchy a radosti s klíčením podělíte s námi Všemi na našem facebookovském profilu Zdrave-Zobani.cz Chotěboř - odkaz zde: přidejte se na náš facebook :)

Ludmila Musilová